duminică, 25 septembrie 2016

India-Castigand altitudine (Z14-Z16)

Druml spre Keylong (Z14)

Pana in Chhatru ne continuam coborarea avand in minte doar mancare. Chhatru, ca si Battal nu este decat o adunatura de corturi si colibe de piatra sezoniere asezate langa drum. Totul functioneaza aici doar 4 luni pe an, in rest, pe 70 kilometri nu e nici tipenie. Nu pot sa nu ma intreb cum arata valea asta iarna, cand orice legatura e rupta de faptul ca pasul de 4000 m de deasupra Manali-ului se inchide.
Locul de cort de noaptea trecuta
Si o buna dimineata la orizont
Dupa Chhatru drumul urca si coboara inca 14 kilometri pana in Manali- Leh, ruta care ne intampina cu asfalt bun pe 30 de kilometri. O sa imi lipseasca verdele din Chandratal. Ma atrag mult mai mult versantii inierbati sau impduriti decat ariditatea pasurilor de 5000 m care ne stau in fata. Cu bucata mare de asfalt bun, Keylong devine fezabil pentru astazi. Ultimul oras inaintea pustiului, ultima pompa de benzina pentru 325 de kilometri, ultimele fructe si legume pentru urmatoarea saptamana si o camera de hotel la standardele din vest.


Toamna himalayana

Pedaland pe asfalt bun spre Keylong
Din minuile luminii

Track si date: aici

Nu ne dam dusi (Z15)

Astazi e o zi scurta. De fapt doar iumatate de zi, pentru ca am inceput-o pe la 1, dupa ce am lalait-o cu mare arta in camera faina de hotel pe care am avut-o, sub plapumi si asternuturi curate, apoi am luat bilete de avion pentru Leh- Delhi, mancare si hartie igienica, pentru urmatoarele zile in pustietatea pasurilor de 5000 m.

Drumul urca usor pana in Darcha, ne mai adapostim de ploaie, mancam de seara la o dhaba si gasim un loc de cort ok, care a presupus insa un ocol de 30 de minute. E interesant sa observi cum se adapteaza corpul la altitudine, si cum, acum, pedalatul la 3600 m este la fel de natural ca pedatul in Carpati.
Singurele picaturi de ploaie intr-o luna de zile
Mer de Glace de India. Unul din numerosii ghetari
Track si date: aici

Castigand altitudine (Z16)

Noaptea trecuta am cuplat sacii de dormit pentru prima data dupa mult timp, astfel incat combinatia de caldura cu tinut in brate a insemnat o trezire tarzie.

Dupa ce mai cumparam niste apa si biscuiti pornim la drum si urcam mai bine de 1000 m diferenta de nivel in putin peste 30 km

Campam pe ultimele petice de iarba gasite inainte de serpentinele ce marcheaza inceputul urcarii, constienti de faptul ca nu am avea timp sa sarim pasul astazi. Altitudinea se simte si ea si motorasele trag din ce in ce mai greu. De acum, cale de 300 km nu vom mai cobori sub 4000 m si ceva de timp suplimentar pentru aclimtizare, nu strica niciodata.

Compania Nationala de Drumuri indiana
Un cuplu de nemti care aproape ca l-au convins pe Radu sa incerce Zanskarul. Noroc ca am fost eu pe faza :)
Aventura la stanga, autostrada la dreapta. De data asta alegem autostrada

3 in 1: dhaba, magazin si Hard Rock Cafe


Foto by Radu